Skip to main content

Trends: online video en storytelling

In onze blogserie “Trends” belichten we elke maand een nieuwe trend op het gebied van online marketing en geven we tips hoe je bepaalde technieken of marketingmiddelen in kunt zetten om jouw bedrijf succesvoller te maken. Er gebeurt tegenwoordig zoveel online en veranderingen gaan sneller dan je bij kunt houden. Social media, video banners, ad optimizers, allerlei termen die in het rond geslingerd worden. Wij helpen je om door de bomen het bos weer te zien. In deze blog: het gebruik van online video en storytelling.

Tegenwoordig is het online een drukte van jewelste. Van video’s tot banners, van sociale media campagnes tot zoekmachineadvertenties, je doelgroep wordt continu overladen met allerlei informatie. Hoe kun je nou zorgen dat JIJ degene bent die onthouden wordt? Een van de meest populaire manieren om gehoord te worden, is het gebruik van (corporate) storytelling. Corporate storytelling is het overbrengen van je merkboodschap door het vertellen van een verhaal. Deze verhalen zorgen ervoor dat je publiek geraakt wordt, waardoor de boodschap beter overkomt én beter wordt onthouden.

Verhalen raken
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat verhalen grondiger verwerkt worden in de hersenen dan feiten. Met name hersengebieden zoals reuk en motoriek worden bij het verwerken van een verhaal getriggerd, waardoor het publiek het verhaal bewust ervaart. Op deze manier wordt je publiek sneller geraakt dan bijvoorbeeld door middel van een whitepaper met enkel feiten. Mensen willen zich kunnen identificeren met je verhaal, waardoor ze zich makkelijker verbonden voelen met je merk.

Online video
Het vertellen van een verhaal is echter niet eenvoudig. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer manieren om je publiek snel en eenvoudig te bereiken. De beste manier is middels online video. De combinatie van beeld en geluid zorgt voor een optimale ervaring voor de kijker. Daarnaast is het delen van online videos via sociale media efficient, omdat het zich snel verspreidt en videos gemakkelijk gedeeld worden.

Succesvolle verhalen
Goed, terug naar het verhaal zelf: waar moet zo’n verhaal nou aan voldoen? Er zijn tegenwoordig veel voorbeelden van storytelling, maar niet elk verhaal is even succesvol. Belangrijk is dat je verhaal genoeg spanning bevat, dat er een duidelijke connectie is en dat je verhaal past bij je merk. Het uitwerken van een goed verhaal kost tijd. Iedereen kan een verhaal bedenken en schrijven, maar het is voor je merk van groot belang dat het echt iets betekent. Waar het uiteindelijk om draait, is dat jouw verhaal van toegevoegde waarde is voor de kijker. Wanneer je je doelgroep echt weet te raken, zullen zij je verhaal doorvertellen aan vrienden en familie, wat uiteindelijk leidt tot een steeds groter bereik.

Inspiratie
Ben je nu ook benieuwd naar wat een goed voorbeeld is? Onderstaande video’s zijn een goede inspiratiebron om te bekijken voordat je zelf aan de slag gaat.

Dove gebruikt een sociaal experiment om de kijker te raken. Ze zetten vrouwen in de video aan het denken over schoonheid, waarmee ze ook de vrouwelijke kijker willen bereiken. Het motto van Dove is “Choose Beautiful”, waarmee ze willen zeggen dat elke vrouw het recht heeft om zich mooi te voelen.

Eugen Merher, maakte als student deze video voor Adidas. Hij werd niet gepubliceerd door het merk zelf, maar ging wel viral via de sociale media van de maker. Een omstreden, maar emotionele video die de kijker raakt.

Google Search creëerde deze video ter introductie van hun nieuwe dienst. De video vertelt het verhaal van een kleindochter in India, die via Google Search een jeugdvriend weet terug te vinden als verrassing voor haar opa’s verjaardag. Ook hier wordt emotie goed gebruikt om de kijker te boeien.

Interpolis maakte een emotionele video, waarin ook zij geen reclame voor zichzelf maken, maar een persoonlijk verhaal inzetten om de kijker te raken. Vervolgens koppelen ze dit aan waar zij goed in zijn.

EDEKA maakte een emotionele kerstvideo. Het vertelt een verhaal van een opa, wiens kinderen geen tijd hebben om kerst samen door te brengen. De boodschap is dat het belangrijk is om samen te zijn met je dierbaren, vooral met kerst.

Tips om te starten
Heb jij nu ook al zin om aan de slag te gaan met jouw corporate story?
We hebben alvast enkele tips om je op weg te helpen:

  • Zorg voor korte, pakkende video’s met een eenvoudige verhaallijn.
  • Zorg ondanks de simpliciteit wel voor een originele en creatieve aanpak. Simpel hoeft niet saai te zijn!
  • Focus op één punt: benadruk één boodschap of één idee, zodat het ook begrijpelijk blijft.
  • Emotie is key, maak je video niet te informatief of te formeel. Persoonlijke verhalen, anekdotes of humor mogen altijd meegenomen worden.
  • Zorg ervoor dat het verhaal duidelijk en helder is voor de kijker.

Wat kunnen wij voor je betekenen?
Wil jij graag aan de slag, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij helpen je graag!
Zo kunnen we helpen met het schrijven van een script voor jouw bedrijf, regelen we indien nodig een cameraman en editor om de gehele video te maken en denken we samen met jou over het overbrengen van jouw verhaal. Bel 0541-536888 of mail naar contact@vindingrijck.nl, we werken graag mee aan jouw verhaal!

Ben jij benieuwd hoe je online video nog meer in kunt zetten? In ons volgende blog vertellen we meer over het maken van vlogs, zelf vloggen of het inzetten van zogenoemde influencer vlogs. Houd onze website in de gaten voor meer!

Over Marlyn de Kroon

Contentstrateeg - Ik heb een passie voor pakkende communicatie, emotionele foto's en video's. Ik ben een zelfbenoemde taalpurist en houd van sterk geschreven verhalen. Creativiteit en originaliteit staan bij mij hoog in het vaandel. Ik help graag om overtuigende communicatie te creëren waarin jouw persoonlijkheid centraal staat.