Skip to main content

Een nieuw jaar, nieuwe kleuren en nieuwe energie!

Door 4 december 2014oktober 3rd, 2015Design, Webdesign

Wat staat er ons te wachten in 2015 wat betreft kleurgebruik in (web)design?

Volgens de trendforecast van Sigma zal het kleurgebruik in 2015 gebaseerd zijn op levenslust, optimisme en vernieuwing. Het voorjaar van 2015 zal dan ook beginnen met positief kleurgebruik. Schreeuwerige, felle kleuren zijn geweest en maken plaats voor zachte tinten. Bovendien kan je door gebruik te maken van pasteltinten in combinatie met volle kleurvlakken een helder kleurcontrast tussen beide creëren.

Daarnaast zullen donkere kleuren worden gecombineerd met natuurlijke tinten. Dit zal gaan zorgen voor een juiste dosis positiviteit in het (web)design van 2015. De kleur die je in het voorjaar van 2015 veel zult tegenkomen is koperrood volgens AkzoNobel. Deze kleur is perfect te combineren met kleuren, zoals roze, wit, neutrale kleuren en andere oranje tinten.

Iets dat we dit jaar al veel zagen op het gebied van webdesign is het flatdesign en deze trend wordt in 2015 nog gewoon doorgezet. Zie hiervoor bijvoorbeeld het blog van Frankwatching. Echter, met flatdesign loop je het risico dat je website al snel wat saaier oogt, omdat er bij flatdesign voornamelijk gebruik wordt gemaakt van symbolen en illustraties. Hierdoor mis je beleving en geloofwaardigheid. Om je website toch meer beleving en geloofwaardigheid mee te geven, kun je gebruikmaken van realistische foto’s. Bij flatdesign is het combineren van platte elementen en foto’s vaak lastig, omdat dit niet past bij het kleurenpalet. Een truc die daarvoor veel gebruikt wordt, is het toepassen van transparante lagen. Door een transparante kleurlaag over een (deel van de) afbeeldingen te plaatsen, passen de afbeeldingen ineens wel in het kleurenpalet van je website en kun je ook makkelijker afbeeldingen combineren.

Een leuke en handige tool voor kleurpaletten is Adobe Color. Hiermee blijf je op de hoogte van de populairste kleuren, de meest gebruikte kleuren en je kunt zelf een kleurenpalet samenstellen.

De trendvoorspellers stemmen ons in ieder geval positief. Hoe zit dit met jou? Vallen deze kleurtinten jou ook in de smaak? En kan volgens jou flatdesign nog weer een jaar mee? Wij wensen jullie alvast een positief en kleurrijk 2015!

Over Vindingrijck